Największym turystycznym produktem Emilii Romanii jest jej kuchnia! Nie mam co do tego wątpliwości. Stąd pochodzi popularne wino lambrusco. Tu wytwarzana jest szynka parmeńska i parmezan. W Modenie produkuje się ocet balsamiczny, a restauracje w Bolonii uznawane są za najlepsze na świecie. Osobiście jeżdżę do Emilii Romanii też na zakupy – produkty, które my uznajemy za luksusowe, tam leżą w supermarkecie i tylko czekają, aż zapakuję je do koszyka 😉
[wp_geo_map]- 10 kulinarnych atrakcji Emilii Romanii – najważniejszy artykuł o kuchni Emilii Romanii i miejscach, które możecie odwiedzić, by poznać ją od podstaw.
- Kuchnia Bolonii – podstawy o bolońskiej kuchni
- Gdzie zjeść w Bolonii? – kilka polecanych przeze mnie miejsc
- Zwiedzanie wytwórni octu balsamicznego w Modenie – niewiele osób tu dociera, a ja polecam szalenie! Odkryto przede mną inny świat rolnictwa i smaków.
- Kraina jadalnych kasztanów – gdy pojechałam w Apeniny Emiliańskie, największym zaskoczeniem było dla mnie to, że tutejsza kuchnia w dużej mierze oparta jest na kasztanach. Poczytajcie więcej.