Zanim zejdę po paru stopniach do podziemi w centrum Lublina, wspomnę o pewnym lipcowym przedpołudniu kilkanaście lat temu, kiedy to pokonywałam rowerem trasę z Solca nad Wisłą do Puław. W gorący, słoneczny dzień, pięćdziesięciokilometrowa wycieczka wiodła w większości przy pnączach porośniętych zielonymi szyszkami. Wielkie bogactwo Lubelszczyzny to chmiel, naturalne jest więc, że piwo to wizytówka regionu. Podziemia Browaru Perła w Lublinie doskonale opowiadają historię produkcji złotego trunku oraz rodzinnej firmy, która przetrwała szereg dziejowych zawirowań.
Ze spalonego słońcem pola do wilgotnych i zimnych piwnic
Diametralnie inne wrażenie od lipcowych rowerowych przejazdów robi lutowe zejście do podziemi browaru. Turystyczna trasa jest esencją piwowarstwa. W dwudziestu pomieszczaniach, w których jeszcze niedawno produkowano trunki, zorganizowana jest ciekawa edukacyjna ekspozycja. Poznamy nie tylko proces produkcji, ale przede wszystkim opowiedziana nam zostanie historia marki Perła. Znanej w całym kraju z “eksportów” ale szalenie bogatsza lokalnie.
Browar Perła korzenie ma w połowie XIX wieku, kiedy dawne, poklasztorne zabudowania przy Bernardyńskiej zakupił Karol Rudolf Vetter. W 1846 r. został uruchomiony pierwszy na Lubelszczyźnie browar, w którym ważono bawarskie piwo. Przedsiębiorstwo szybko się rozrosło i stało największym i najbardziej znanym na Lubelszczyźnie.
Po II wojnie światowej firmę upaństwowiono i weszła w skład Lubelskich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych w Lublinie (potem Lubelskich Zakładów Piwowarskich). Gdy epoka słusznie miniona dokonała żywota, browary zyskały statut spółki akcyjnej, a w 2004 decyzją zarządu stały się Perłą.
Podziemia Browaru Perła – dziedzictwo w butelce dziś
Obecnie Perła – Browary Lubelskie to jeden z największych producentów regionalnego piwa w Polsce. Zakład produkcyjny znajduje się na Kunickiego, na Bernardyńskiej działa muzeum, apartamenty i znakomita restauracja “Perłowa Pijalnia Piwa”. Wszystko co w Centrum jest bardzo atrakcyjne dla dzieci. Trasa ma masę sensorycznych atrakcji, w restauracji są fenomenalne pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną.
Podziemia Browaru Perła dostępne są dla zwiedzających w soboty w godzinach 12:00-16:00 (wejścia o pełnych godzinach, ostatnie o 15:00). Grupy zorganizowane (od 10 osób) mogą się umawiać indywidualnie.
Wstęp: dobrowolna cegiełka w kwocie 10, 20 lub 50 zł.
Rezerwacje: 669-611-981.
Artykuł początkowo ukazał się na blogu Podróżująca Rodzina. Zobacz też: Lublin: atrakcje dla dzieci na weekend
Magdalena Dziadosz, mama Saszy i Idy. W teorii archeolożka śródziemnomorska i muzealniczka, skrzętnie wykorzystująca wiedzę zdobytą na studiach w swojej pisarskiej pasji. W praktyce właścicielka firmy zajmującej się komunikacją i PR-em. Dużo pisze na różne tematy. Uwielbia podróże, najbardziej te blisko natury: długodystansowe spacery oraz wycieczki górskie. Ale doceni też wieczór na szpilkach w wiedeńskiej operze.
Co myślisz?